Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

“μή μου τοὺς κύκλους τάραττε”

Το «μή μου τοὺς κύκλους τάραττε» δηλαδή «μην ενοχλείτε τους κύκλους μου», είναι οι τελευταίες λέξεις που αποδίδονται Αρχιμήδη τον αρχαίο Έλληνα μαθηματικό, μηχανικό, φυσικό, εφευρέτη και αστρονόμο. Αν και λίγες λεπτομέρειες από τη ζωή του είναι γνωστές, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες στην κλασική αρχαιότητα.

Λέγεται οτι το «μή μου τοὺς κύκλους τάραττε», στα λατινικά «Noli turbare circulos meos», ειπώθηκε από τον Αρχιμήδη, όταν ήταν απασχολημένος να λύσει ένα γεωμετρικό πρόβλημα. Τότε ένας Ρωμαίος στρατιώτης εμφανίστηκε μπροστά του και τον διέταξε να τον ακολουθήσει.

Ο Αρχιμήδης αφοσιωμένος στο γεωμετρικό πρόβλημα με τους κύκλους ζήτησε να μην τον ενοχλούν. Για αυτό και τους είπε το γνωστό «μη μου τους κύκλους τάραττε». Συνέχισε λοιπόν τους υπολογισμούς του αγνοώντας τη διαταγή. Το γεγονός προκάλεσε την οργή του Ρωμαίου ο οποίος έβγαλε το ξίφος του και τον σκότωσε.

Τη φράση τη χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα όταν θέλουμε να ζητήσουμε από κάποιον να μας αφήσει να ολοκληρώσουμε τη πολύ σημαντική δουλειά που κάνουμε και να μην μας ενοχλεί. 

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία ότι ο Αρχιμήδης πρόφερε αυτές τις λέξεις και δεν εμφανίζονται στα γραπτά που μας έχουν διασωθεί από τον Πλούταρχο.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: